Saturday 15 January 2011

Makan makan benda dalam air..

  Sejak balik dari cuti winter, aku rasa macam ada benda yang kurang. Macam ada something yang aku miss. Lama aku terpikir apa dia ek. Pikir punya pikir, rupa rupanya dah lama tak update blog :P.. Jadi aku pun mula lah pasang angan angan nak update blog. Tapi terbantut. Exam mathematics and computing pulak.. Haish.

  Lepas habis dari exam, ingatkan dah boleh tulis blog. Tapi tetiba macam takde idea. Yelah takkan nak kasi korang bace benda benda tak best kan. Kesian korang. Hehe. Time cuti winter selepas habis exam ni, kerja aku tengok movie, tengok replay dota, main internet, chatting, baca buku dan melepak lepak. Memang zero efficiency, bak kata engineer. Hahaha.

  Lepas itu kan, ada la sorang senior ni kata ada tempat best untuk beli seafood. Biase dekat UK seafood mahal, dan orang sini memang tak makan seafood pun.So disebabkan dah lama tak makan seafood, tadi kitorang pergilah St. George's Market tu. Belilah ketam, sotong dengan ikan untuk makan dinner ramai ramai. Dalam 12 orang jugak lah kalau nak dikira. Tak cukup jari tangan, kena pakai jari kaki sekali.

  Kalau dah beli bahan mentah ni, biasa lah kan. Kenalah masak. Disebabkan aku minat sikit masak ini, jadi kitorang 4 orang termasuk aku lah lantik diri kitorang sendiri jadi chef. Yang lagi 3 itu Nizam, Abe We dengan Fadam(faiz+adam). Jeng jeng jeng. Nak tengok gambar ke? Lek lu. Haha. Kenalah bagitau sedikit resipi apa yang kitorang masak tadi. 

  Kita mulakan dengan ketam. Ketam ni kitorang masak lemak. peegghh! Meleleh air liur korang :P.. Masak lemak ni sedap pastu senang saja. Nak tengok gambar jugak?? Ok lah. Nah. Haha.

Sluurp!  

   Sotong. Sotong masak apa pulak?? Kitorang decide nak masak kicap. Sedap sedap. Yang ini paling cepat habis licin. Nah gambar.

Credit to We
   
  Last but not least! Haa ini recipe idea kitorang. Ikan yang kitorang beli itu, kitorang grill. Hehe. Boleh tahan. Siap marinate dulu tu. Ini dia punya marinate.


Nak recipe?? Rahsia :)


    Lepas lumur ikan itu dengan marination sauce ini, kitorang bungkus dalam aluminium foil. Time itu letakkan sekali bawang putih, halia dengan satu slice lemon letak dalam perut ikan itu. Ni untuk tambah rasa dengan buang bau hanyir. Haaa. Terror kan. See the leg la beb. Haha. Ini gambar ikan ikan yang telah siap dikapankan.

Yummy2!
   Tadi lepas siap masak, kitorang pun panggil la budak budak malaysia yang lain datang. TAPI panggil sikit aje lah. Takkan nak panggil semua orang yang berjumlah 100 lebih itu. Best kumpul ramai ramai makan sama-sama. Pulak tu semalam birthday salah sorang dari kitorang. Ehem ehem. faiz. Aku promote nama engkau ini.Bagi la gula gula.

  Yang bestnya, makan dalam talam. Hehe. Baru la feel beb. Rebut rebut makanan, lagi lagi pulak masak sedap lah kan. Ehem ehem. Dah lepas makan tu ada pulak orang beli ice cream sampai tiga ketul besar. Ada yang bawak buah orange. Dengan snacks yang lain Tadi. Pegh! Memang meletup lah perut. Bulat gila perut. Kalau cucuk, terburai. Ahaha. Sorry la tak sempat amek gambar time sebelum makan. Sebab semua dah tak sabar(aku yang terlupa sebenarnya). Jadi ini saja lah gambar yang ada. Haha.

Ahaha! dah habis!
    Maka tamatlah riwayat cerita seafood ini. Haha. Dah tu apa tujuan dia? Nak buat korang lapar la~..

  Ok lah. Sampai setakat itu dulu kot. Gambar winter trip nanti nanti lah ya. Ciao! Slm..

8 comments:

  1. amboi..tu dia lelaki makan ya..drpd tlam yang kita boleh lihat dengan jelas adalah..bersepah ;P

    ReplyDelete
  2. waw. syok. hehe. laki biasa lah buas.

    ReplyDelete
  3. ok! terus jadi lapar gile tengok makanan di atas yerp! nak recipe! recipe!

    ReplyDelete
  4. kalau dapat ketam sy suka goreng x pun wat sambal tumis je....
    masuk hari ni dah 4 hari tak sentuh nasi...haishh rindu kat nasi2 tu

    ReplyDelete
  5. @ Bella: alah tak sepah pun biasenye.. haha
    @Sca: memang syok pun..
    @humaira: amek chilli powder ataupun cilli kering+oregano+thyme+pepper+salt.. Simple je.. haha.. adjust la siket2.. letak kiub ayam ke.. pastu kacau je lps cmpur dgn air sikit.. lumur dkt ikan.. letak byk2.. pastu letak skli bwg putih dgn halia. perah lemon sikiiittttt jek. and then letak satu slice lemon dkt perut ikan tu..
    @millo: ketam blackpepper pun sedap..

    ReplyDelete
  6. lapanya tengok... :'(
    menyesal tengok. hoho :P

    ReplyDelete
  7. huaaaaa.now i know u can cook :)
    so, im ok with the idea you wanna b the head chef during the reunion :))

    ReplyDelete
  8. i just can say WOW..mahal tak kalau beli seafood kat sana.. dgr kata beli ikan pon mahal sangat..
    ntnak jejak UK :) winter ^_^

    ReplyDelete