Monday, 22 November 2010

Here we go

 Pertame sekali, Assalamualaikum dan hye :)..
  Hmmm... saye tak berape bagus nak bagi introduction.. haha..
  Nak tau ape pasal saye? ah! bgtau sume jelah kan??
Ok, saye seorang pelajar yang sedang menyambung pelajaran di UK.. umur?? tak payah la eh..
 whats important is I share my thoughts, and you read..
 Tujuan buat blog?? nak capub la.. ape lagi.. hehe.. takde la.. Macam yang saye dah cakap, I want to share my thoughts with the world, because I do not yet have the ability to stand in front of thousands of people to give a speech, but I am already able to think, and churn out ideas..
Jadi, pentingkah saye ni smpai org nak kne tau ape saye piker?? tak.. tapi, tetap nak tulis jugak.. hehe..
Blog.. bile dgr perkataan tu.. mesti mcm2 dtg kat kepale kite kan.. mcm2 jenis blog ade..
  Blog saye ni jenis mcmmane?? saye sndri pun tak tau lagi.. sebab, ini baru first post :P..
 Tapi, saye akn cube sedaye upaye untuk menjadikan blog ini best utk dibace :).. I am a fan of facts, and I like to read.. So, mungkin dah rase terpanggil utk share dgn org yang sudi.. hahahaha...
 Owh, penat dan pening piker tadi... takkan first post intro je kan?? Ok la ni nak tulis siket..
  Disebabkan saye belajar di tempat org kerane murah rezeki, saye ade peluang untuk tgok negare org, dan bende2 yang ade dalam tu.. so, why not share it??
  Pertame sekali, betul ke hujan batu ni tempat sendri, hujan emas di tempat orang, lebih baek tempat sendiri?? Ok, bace post saye, dan anda decide :)
Dari segi etika, contohnye, bende2 simple macam thank you, please, excuse me, sorry, would you mind..... ( fill in the blank), ataupun pegang pintu untuk orang laen yang nak kluar jugak tak kesah laki perempuan, dan bende2 kecik yang laen, terus terang saye katekan kite org melayu yang dianggap sopan ni, sebenarnye jauh beza dgn dorg.. Dorg mengamalkan bende2 etika ni sume, padahal bende ni Islam yang suruh kite buat.. Segan tak?? terpulang...
 Lagi satu, datri segi masa.. Ya Allah, lagi segan jadinye.. Kite selalu dengar term janji melayu kan?? Dekat sini bende tu tidak wujud.. Dorg sgt menghargai mase... padahal bukan ke bnde tu salah satu bende yang penting dlm agame kite?? kenape kite tak amalkan?? Mungkin sebab kite dah biase dgn care kite.. Tapi, kesalahan itu jika biase dilakukan, tak sesekali ia menjadi betul ok.. 
  Owh! ade lagi... dekat sini, dorg sangat memberatkan kualiti kerja.. tak kesahlah yang melibatkan kertas ke atau pekerjaan sebenar ke, ataupun servis ke.. Bagi dorg, bile mendapat sesuatu tugas tak kire yang kecil atau besar, itu merupakan tanggungjawab... Akan mereka laksanakan sebaik yang boleh.. Dan kalau pekerja2 dorg kat kedai tu, memang dorg akan melayan kite sebaik2nye.. percakapan pun sopan.. sangat helpful..  Dan kalau dari segi assignments, dorg paling benci dan tegas terhadap orang yang meng-copy.. Dekat sini, kalau copy, boleh kene buang University tau..
Fuuhh,,, macam banyak la pulak tulis ni.. haha..
  Dari segi kemajuan pulak, memang betul la kalau korg piker negare dorg ni sangat amazing.. mcm2 bende yang jauh beza dengan kite... kenape ek?? Sebab dorg menghargai ilmu.. Sesuatu bangse tu, kalau pade zaman dulu, kalau mereka hebat berperang, mungkin akan jadi kuase besar.. tapi, zaman sekarang, semuenye kerana ilmu.. Itulah permulaan segale2.. Macam Nabi Muhammad S.A.W. pernah bersabda dalam salah satu hadith, kite digalakkan menuntut ilmu hingge ke negeri China.. Agh!!! malasnye nak menuntut ilmu.. mungkin banyak yang piker macam tu kan?? Jawapan saye, tak ade bende yang senang.. semuenye susah..
  Hm... dah banyak jugak saye tulis ni kan.. Ok, jom buat konklusi.. ( ni pendapat saye eh)..
  Ade baiknye kite stop mengutuk bangse asing dan bersikap prejudis, yelah, memang bukan semue bende kite boleh cedok daripade dorang.. Dorang pun ade banyak bende tak senonoh jugak.. Tapi antare sebab2 dunie pandang tinggi dekat orang putih ni, adelah seperti yang dinyatekan di atas :)..
  Nasihat saye, kite kene banyak belajar daripade dorang.. Ambil yang baik, bukan ambil budaye kuning yang dorang bawak.. Tu bodoh namenye.. kalau hujan emas di tempat orang, jom lah ramai2 pegi tempat dorang, ambil emas tu bawak je balek.. amacam?? Tak ke lebih bijak tu..
Ok lah, setakat ni jek, Assalamualaikum... Bye ^^

9 comments:

  1. nice dude..can't wait for yor nex posting..haha

    ReplyDelete
  2. owh tq.. rase happy biler org bace.. hehe

    ReplyDelete
  3. ooh update la ahg sal UK life. :D

    ReplyDelete
  4. interesting =)

    ReplyDelete
  5. nice one naeem!! bila nak post lagi ni?
    hm

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum, salam singgah dari morocco :)
    jemput la datang morocco

    ReplyDelete